Něco málo k šití…

Už je tomu nějaký ten pátek, co jsem nenapsala článek zaměřený na šití. Za posledních pár měsíců se moje zkušenosti a úroveň v šití o dost posunuly. Zvykla jsem si na pár šikovných pomůcek a triků u šití jednoduchých sukní. Právě šití jednoduchých sukní jsem za poslední rok dost zlepšila. Nemám overlock, takže moje největší slabina je začišťování látek. Ve facebookových albech s mými hotovými výrobky nejsou detailní fotky, protože proč tím spamovat každé album. Ukážu Vám to tedy tady, na mém blogu! 🙂

Hned na začátku roku 2021 jsem čuchla k dosud nepoznanému – úplety! Ušila jsem si z teplákoviny svou první mikinu. Upravila jsem napětí nitě a stáhla přítlak patky na minimum. Nevím, jestli se takto šijí úplety na normálním stroji, ale zadařilo se a steh byl krásně rovný a nekrčil se. Problém nastal až u začišťování. Prostě to není ono. Na úplety to zkrátka chce overlock pro ten dokonalý finish i z rubu. A ano, opravdu mi záleží na tom, jak moje práce vypadá i z rubu 🙂

Zpět k bavlnám… Šiju hlavně z amerických pláten, protože jsou příjemná na omak a mají nádherné designy. Dalším mým oblíbeným materiálem je bavlněný satén. Je také velmi příjemný a má matný lesk. Takový nenápadný. A poslední z mé „svaté trojice“ je popelín! Méně se mačká než klasické plátno a je taaak jemný, příjemný. Z klasických pláten, těch levnějších, jsem šila ve svých začátcích a teď už to nedělám. Hodně se mačkají a jsou taková tuhá. A dekoračky jsem úplně vyřadila. Sic mě to bolí, protože někdy mají ty dekoračky ta krásné potisky, ale na oblečení je to prostě tuhé.

Pokud Vás zajímají mé oblíbené obchody, kde nakupuji látky, jednoznačně nej nej nej jsou M – látky od Jindřišky Moravcové. Paní je neskutečně příjemná. Na facebooku existuje skupina pro tento obchod, kde se neustále přidávájí updaty co kdy přijde, případně se můžete paní zeptat, zda by bylo možné něco konkrétního objednat. Super je, že pro členy skupiny jsou některé produkty přidávány přednostně. Což je super, protože u takových vaflovin na utěrky jsem hodinu zaváhala a nezbyl na mě ani centimetr… Tento obchod je jen tak mimochodem v Ústí nad Labem. Druhá pobočka – patchworkobchod se nachází v Teplicích. Je super, že objednávky z obou obchodů lze spojit a poslat dohromady. Já si poštou posílat nenechávám. Chodím si tam osobně 😀 Zrovna paní Jindřiška mi poradila se značkou Overlocku a dokonce mi nabídla, že si jej můžu objednat přes její obchod a případné reklamace by pak šly přes ně. Což je super!

Druhý můj oblíbený obchůdek jsou Látky Luci. Kamenou pobočku neznám, ale objednala jsem odsud několik popelínů a jsou vskutku nádherné. Třeba látka s Kosatci je odtud!

A kdo by neznal Dům Látek neboli Látky Mráz? To známe snad všichni 😀 I tady je rozmanitý výběr materiálů, ale tak často odsud, přiznám se, neobjednávám…

Dřív jsem chodila pro látky cíleně. Něco jsem chtěla ušít. Šla jsem, koupila materiál, ušila. V poslední době jsem si musela vyhradit místo na látky, protože vyjde nová kolekce s krásným potiskem, hlavou mi začne běhat plno nápadů a samozřejmě si to jdu hned nasyslit, než mi to lidi vykoupí na šití roušek nebo prostírání na stůl >__< Takové škody!

Pár takových fajn nástrojů už mám celkem dlouho. Koupě nelituji. Řeč je o velké podložce na řezání, řezáku a pravítku. Všechno jsem nakoupila u paní Jindřišky v kamenné prodejně M-Látky. Tyto nástroje jsou super na souměrné pruhy látky. Ušetří to plno času a nervů. Srovnáte si látku podle pravítka a přejedete řezákem. Parádní!

Ač o této vychytávce vím delší dobu, používat jsem ji začala zase až nedávno. Řeč je o zažehlovací mřížce. Je to super na okraje, protože látka po zažehlení drží kde má a ty kraje jsou takové více ostré. Úplně nejlepší je to na šití slepého stehu, protože po zažehlení se ztratí ten přehyb v místě stehu, který mi často nepatrně zůstával i po vyžehlení.

Slepý steh – další bezva vychytávka na krásné kraje u sukní. Jak na to? dám si patku na slepý steh, látku přehnu viz foto a na stroji si navolím slepý steh. A pak prostě jedu. Kraj ještě předtím začišťuju entlem. Látku lehce přehnu a přejedu entlem. A protože rubovou stranu toho entlovaného pak při šití slepého stehu přehýbám dovnitř ještě jednou, výsledkem je krásný čistý rub ^__^

Co také přispělo k tomu, že se kvalita mé práce posunula o něco dál, je i poctivé žehlení. Loni na jaře jsem se konečně hecla a koupila si žehlící prkno. Do té doby jsem žehlila na dece na zemi a bylo to neskutečně otravné. Moje záda trpěla. Žehlící prkno mám ve svém kamrlíčku na tvoření rozložené nonstop. Žehličku mám v zásuvce, takže ji vždycky jenom zapnu a jedu! Okraje stále začíšťuju entlem. Přiznám se, že dodnes nevím, jestli ten entl má takto vypadat, ale funguje to, kraje se netřepí, takže to takto nechávám. Jediné, kde jej šiju krapet jinak, jsou lemy sukní. Tam to dělám tak, že jedu entl, přehýbám u toho malinko látku, takže ten steh fixuje kraj na látku. Pak to už zaentlované přehýbám ještě jednou, takže výsledek vypadá tak, že je z rubové strany sukně vidět jen cikcak steh a ten střižený konec látky je zahnutý dovnitř…

Něco málo k designu… Hodně často teď šiju naprosto jednoduché áčkové sukně v pásku bez kanýrů a převážně i bez krajek. Někomu se to může zdát už nudné, avšak můj způsob navrhování oblečení je – ať to je co nejlépe nositelné. Potrpím si na kouscích, co se dají svobodně nosit ven. Proč mít šatník plný extravagantních kousků, o které je složitá péče? Pár jich mám, ale chci mít převážně nenáročné kousky, které můžu často nosit, pak je mrsknu do pračky, vyperu, vyžehlím a můžu nosit zase. Loni v létě jsem si uvědomila, že takových sukní moc nemám, takže jsem se pustila do jejich šití a u toho dost zlepšila svůj skill. Zjistila jsem, že se vyplatí před šití jiného materiálu nejprve na vzorku vyzkoušet jak bude steh vypadat. Pak poštelovat napětí nitě a teprve potom začít šít. Líbí se mi, když je steh krásně pravidelný. Na správné seřízení napětí nitě mi moc pomáhá tento obrázek z googlu.

Ještě musím zlepšit šití šatů. Mám mezery v plno odvětvých, ale to se s praxí všechno zlepší. Je super se mít neustále v čem zlepšovat a je krásné pozorovat, jak se moje práce neustále posouvá kupředu! Dnes jsem si byla koupit střihový papír. Během stěhování jsem ty zbytky vyhodila. Mám v plánu brzy šít JSK, co jsem si spontáně navrhla. Nic složitého, ale chci, aby to bylo čisté a krásné ^__^ Do svého portfolia sem na blog přidávám další vlaštovku. Pojmenovala jsem ji „Třešňový kompot“.

Pěkně divný název, ale prostě mi to najednou skočilo do hlavy, tak jsem si řekla, že to bude to pravé. Často pojmenovávám své věci prvním názvem, který ve mě evokuje ta látka 😀 Mám toho ještě 2 metry, takže budu vymýšlet co s tím. Kdyby se chtěl někdo přihlásit o sukni, jsem k dispozici. Mám teď dovolenou XD Máme v plánu během mé dovolené dodělat chodbu. Je potřeba tam nahodit omítku a vymalovat, takže se musíme s přítelem hecnout a dát se do toho. Žádný válení! No… Co bych vám ještě řekla? Zajímá mě, jestli byste chtěli víc takových článků, kde píšu své postřehy a zkušenosti se šitím/ pletením a tak… A taky budu ráda za jakýkoliv komentář <3

To je asi všechno, co jsem chtěla napsat. Snad se vám tento post líbil a u dalšího napočtenou příště!

Yuki

zdejší pisálek, gothic lolita, milovník klasické hudby a metalu, volnočasová švadlena/ fotografka/ pletařka... mám hromadu koníčků. Hrůza!

Čtěte dál

PředchozíDalší

3 komentáře “Něco málo k šití…

  1. Ahoj Yuki, tím, že se v šití vůbec nevyznám, na mě článek působil hrozně odborně 😀 Každopádně moc se mi Tvá tvorba a látky, které vybíráš, líbí!
    A chtěla jsem se zeptat, dají se na novém blogu nějak odebírat články, aby mi žádný neutekl?

    1. Zdravím, děkuji za komentář :3 Jsem ráda, že se ti má tvorba líbí.
      No vidíš to! Nedošlo mi, že by tu něco takového mělo být. Vytvořila jsem teď na postraním panelu přihlášení k odběru. Je to v testovací verzi 😀 Tak snad bude chodit to co má!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *