Šatový blábol…

Už je to nějaký ten pátek, kdy jsem naposledy šila JSK. Často se topím v sukních a drobných věcech okolo. Šít sukně je snadné a vcelku rychlé, záleží samozřejmě i na designu. Ač se to někomu nemusí zdát, i když jsou šaty „jen“ kousek látky navíc k sukni, je tam dost věcí, které jsou záludné a prodlužují čas, který při jejich šití strávíte…

Ve většině případů šiju podle toho, jakou mám náladu. Spousta událostí a vnějších podnětů mě inspiruje a z ničeho nic mám nápad. Nic konkrétního, jen vidím takový mlhavý nákres toho, co by to mělo být. Finální podoba mě napadne většinou až během samotného šití.

Před pár dny jsem dohrála skvělou hororovku The Medium. Mám z toho mnoho dojmů. Hororů se šíleně bojím a přesto se na ně ráda dívám a ráda hraju hororové hry. The Medium byl tak pro mě silný příběh podkreslený nádhernými soundtracky, že by mohli podle toho klidně natočit celovečerní film. Bohužel byla hra vcelku krátka, ale v nejlepším se má přestat. A co si myslíte, že poslední 2 dny poslouchám na svém spotify?? Ano, soundtracky z The Medium 😀 Právě ty mě inspiovaly a hrály mi místností během tvoření The Spell JSK. Materiály byly jasné. Americké bavlněné plátno z kolekce Nevermore a monofilová krajka z Aliexpressu s motivem růží a křížů. Ale výsledný design zahalila mlha jako v SilentHill… A pak ji ta hudba rozehnala a obraz byl víc a víc jasnější.

V žádné z mých Otome no Sewing BOOK ani Gothic & Lolita Bible nebyl design, jaký jsem si představovala. Nezbývalo než vzít střih tomu nejbližší a krapet jej modifikovat. nebylo to nic složitého, ale stejně potřebuje doladit.

Šití vrchního dílu šatů je větší piplačka než se může zdát. Proto asi šaty tak často nešiju, ale právě z toho důvodu mám v šití JSK tak velké mezery. Sukni už zvládnu ušít hezkou, čistou. U těch šatů to ještě není ono… Je tam spousta maličkých částí, které je třeba začistit, jednotlivé díly na sebe musí pasovat, všít zip tak, aby plynule jezdil i ve spojem mezi sukní a vrchním dílem, kde je větší množství látky, to je také umění a je třeba jej zlepšit. Zip je sice funkční, avšak ne úplně skrytý v místě horního dílu. Ale to zlepšíme. Co se střihu samotného týče, vzala jsem obyčejný střih na vršek od JSK z jedné z mých OTOME a přední díl maličko upravila, aby výstřih šel jakoby do tvaru srdce. Není to 100% ono, přístě doladím 🙂 Na první pokus „not bad“ 😀

Mám tam spoustu chyb, od začištění po konstrukci. Důležité je si ty chyby umět přiznat 🙂 a poučit se z nich. I přes všechny ty nedokonalosti, se kterými nejsem spokojená, mám ze šatů radost. Už jsem si je zkoušela. sedí mi skvěle! Jsem ráda, že jsem si po dlouhé době zkusila šít zase JSK a hlavně, že to byly gothic JSK. Takových šatů moc nemám. Přitom zrovna gothic je můj nejoblíbenější styl. Začínala jsem na něm, nachvilku zazářila ve veselých barvách a teď se do toho temna vracím zas. Je to fajn 🙂

O šatech… Jak už tu bylo zmíněno, sukně a ramínka jsou z amerického bavlněného plátna Nevermore, vrchní díl je obyko černé bavlněné plátno. Zadní díl má žabičkování, které asi nestandardně dělám za pomocí tunýlků a gumiček. Nepoužívám elastickou nit/ vlákno, jak se to běžně u žabičkování dělá. Mám ráda, když vrchní díl více obepíná postavu a toho se u klasického žabičkování moc nedočkám. Jako jemný detail jsem ušila odnímatelný pásek s naprosto nádhernou krajkou s motivem růží. Pásek se zapíná na háček z boku 🙂

Spodní část šatů je samozřejmě obšitá slepým stehem, aby okraj působil více elegantně a lemuje jej monofilová krajka. Šaty ze z boku zapínají na zip.

Chcete makeup okénko? Ale jooo… chcete 😀

Jelikož jsem si šaty dnes zkoušela, tak jsem se k nim i hezky oblékla. Halenka od Infanty s hime rukávy byla jasná volba! Boty na podpatku, aby ještě podtrhly tu eleganci a doplňky jako třešnička na dortu. Headpiece jsem seskládala z několika různých doplňků. Je to kulatý headdress, doubleclip a pak napíchané peří, které mám doma nasyslené na budoucí pirate hat, kterou si chci vyrobit.

Oči – klasika, jela jsem podkladovou bázi Hangover od TooFaced, makeup Born This Way, potom tekutý korektor od NARS na víčka a pod oči, celé jsem zafixovala sypkým pudrem Born This Way. Oční stíny jsou to tyto – Paletka Pumpkin Spice. Jako podklad jsem použila Love you a Latte. U vnějšího koutku jsem ztmavovala nejdříve Cocoa Drizzle a pak jsem tam dala Warm & Cozy. Vnitřní koutek Byl větší vrstvou Love You a Latte a stejně tak spodní linka. Doprostřed víčka jsem prstem naťupkala Fall Vibes, nádherný třpytivý stín, který odstínem suprově pasoval k látce šatů! Řasenku používám jen a pouze Damn Girl, protože je boží! A rtěnka byla jasná volba! Má oblibená tekutá Melted Matte v odstínu Queen B.

A teď coord Rundown!

  • JSK – handmade
  • halenka – Infanta
  • boty – Aliexpress
  • doplňky – PorcelainDoll, Victorian Catherine, handmade, off brand

Z výsledného outfitu mám opravud radost! Je to elegantní a cítím se v tom skvěle. Šaty sedí, nikde netlačí a myslím si, že se stanou oblíbeným kouskem v mém šatníku <3

Snad jsem napsala vše, co jsem měla na srdci. Smolím tu i článek o pletení svetru Yume, na kterém teď pracuju, takže jej sem přidám, až bude svetr hotov. Celkově mám v plánu tolik pletacích projektů, takže se je rozhodně na co těšit!

Mějte se krásně a u dalšího článku – napočtenou příště!!

Yuki

zdejší pisálek, gothic lolita, milovník klasické hudby a metalu, volnočasová švadlena/ fotografka/ pletařka... mám hromadu koníčků. Hrůza!

Čtěte dál

PředchozíDalší

2 komentáře “Šatový blábol…

  1. Ahoj Yuki, tak hlásím, že upozornění fungují a šaty jsou moc krásné, líbí se mi, jak je máš promyšlené do detailu a ta krajka k nim skvěle pasuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *