Pletu Yume

Svetr Yume od designérky Isabell Kraemer jsem si na Ravelry přidala mezi oblíbené už v době, kdy jsem se na tuto vlněnou sociální síť registrovala. Moc jsem jej chtěla uplést a konečně na něj došlo!

Asi půl roku předtím, než jsem si usmyslela, že budu plést Yume, jsem si koupila přízi Cheeky Merino Joy od značky Rosy Green Wool. Je to příze síly sport, takže na svetr Yume jak dělaná! Objednávala jsem na eshopu Vlněných sester. Všimla jsem si, že naskladnili nová přadénka, tak jsem okamžitě zaútočila! Koupila jsem 3 přadena a modlila se, aby to stačilo… Plést jsem začala až na začátku února 2021. Chtěla jsem nejprve dodělat šálu pro kamarádku, než začnu nový projekt, abych dostála svému závazku. Trvalo mi to dlouho 😀 A co se Confetti Crop topu týče, ten mám hotový, ale je mega oversized.

Zpět k Yume… Z příze Cheeky Merino Joy se mi pletlo fakt dobře. Je příjemná, vůbec nekouše. Ještě aby ne, když je to merino. Bylo to takové relaxační pletení, takže rozhodně doporučuji začátečníkům! <3

Měla jsem 1/2 krajky, bohužel jsem přeskočila nedopatřením jeden krok v návodu, takže mi nevycházela oka. Elegantně a pomalu jsem to vypárala. Trvalo mi to hodinu a půl, byly to asi 3 řady, než jsem na to přišla. Takže jsem to vypárala. U toho jsem sledovala podcast Vlněných sester na Youtube. Chtěla jsem být trpělivá. Vyplatilo se, zvládla jsem to. Normálně by to párání asi takový horor nebyl, ale musela jsem párat část kde jsem splétala oka dohromady, takže bylo horší to opatrně vypárat, aby mi nic neuteklo. No, jedeme dál. Vypáráno, pokračuju v návodu a tentokrát si každý krok pečlivě barevně zvýrazňuju, abych zase neskočila jinam. A co to? Oka zas nevychází. Prostě to první párání něco pokazilo. Asi mi tam někde jedno oko uteklo…Ale snažila jsem se to zachránit. Když v tom se Mia – moje kočka – rozhodla, že teď bude běhat tryskem sem a tam. První běh – zamotala se mi do příze, překousla vlnu… okej, zachránila jsem to, rychle jsem ten kus svázala, ale byla jsem z toho taková rozvrkočená, že budu mít v krajce uzlík. Jenže to jsem ještě netušila, že Mia hned pojede druhé kolo a to už jsem svou několika hodinovou práci neubránila, vyvléklo se to z jehlic a Mia dál běžela zamotaná do příze… Byla jsem opravdu vytočená, křičela jsem na ni, nadávala… měla jsem pocit beznaděje. Tolikrát jsem se to snažila zachránit a Mia to zlikvidovala úplně. A to je výhoda pletení. Projekt je sice vypáraný, ale to nevadí. Stačí navinout vlnu zpět do klubka a můžete začít znova a s čistým štítem! Takže jsem celou pleteninu vypárala a za pár hodin nahazovala znova. S novým klubkem, aby ten uzlík z přetržené příze nebyl v krajce. Teď s odstupem času musím Mie poděkovat. Dala jsem si pozor a chyby z prvního pokusu se už neopakují. Moje pletenina vypadá daleko lépe a dávám si velký pozor. I tak je to relaxační pletení. Dáte si pozor jen na přidávání a ubírání ok, soustředíte se na pár snadných řad krajky, opravdu nic složitého a pak jedete obyčejný lícový žerzej.

Věřte tomu nebo ne, ale tělo svetru jsem dopletla už před několika měsíci. Jenže pak jsem byla bez motivace pokračovat s rukávy. Jedna moc šikovná a milá osůbka tomuto problému říká Sleeve Island, neboli dopleteš svetr, už ho chceš nosit, ale nechce se ti plést ty rukávy. A tak svetr skončí na Sleeve Islandu zapomenutých projektů bez rukávů a vesele začínám další 😀 Tolik se mi to pojmenování líbí, že ho začínám používat taky! Ale já jsem se hecla. Zima končí a já ten svetr prostě chci nosit. A tak jsem ho dopletla!

Další šok v tomto kolotoči nepovedeného pletení a divokých koček přišel po vyprání… Druhý den jsem si šla svetr vyzkoušet celá natěšená…Byl malinko vlhký, ale to jsem neřešila. Oblékla jsem si ho a? Byl obrovský!! Nedalo se to nosit… Popadla mě panika, napsala jsem několika kamarádkám, zda mi neporadí a mají s tím zkušenost. Padla jednoznačná odpověď – nech to pořádně uschnout! A tak jsem to udělala. Svetr se opravdu smrsknul na skoro původní velikost. Je malinko oversized, ale i přesto nositelný a krásný.

A teď takový závěr. Návod na svetr Yume je srozumitelně napsaný. Opravdu si myslím, že to zvládne každý 🙂 Musím si dát příště pozor na výběr velikosti, hlavně proto, že některé příze se více natáhnou – jako tato. I tak mám nádherný nový svetřík v šatníku. Nosím ho opravdu ráda a je moc pohodlný! A co vy a vaše projekty? Máte něco rozpletené? Já samozřejmě mám! Pokračuju na šátku Slice of Light a na své první vyplétané nádheře – svetru LoveBirds 🙂

A jaké z pletení svetru Yume plyne ponaučení?
– nepleťte v blízkosti divokých koček
– před pletením si návod projděte a vyznačte kroky, kterými se budete řídit
– nechte pleteninu nejprve opravdu, ale opravdu do sucha uschnout, než budete panikařit!
– užívejte si svou pleteninu na maximum :DDD

A to je pro dnešek všechno! Ještě Vám semka vložím odkaz na jeden pletací blog, který čtu moc ráda, takže pokud i vy máte rádi pletení nebo jen sledujete rádi něčí tvorbu, určitě mrkněte!
Napočtenou příště!

Yuki

zdejší pisálek, gothic lolita, milovník klasické hudby a metalu, volnočasová švadlena/ fotografka/ pletařka... mám hromadu koníčků. Hrůza!

Čtěte dál

PředchozíDalší

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *